De technische perfectie, individualiteit en uitbundige virtuositeit van Yvonne Smeulers ' vioolspel worden geprezen door publiek, pers en jury's in binnen- en buitenland en haar ster rijst de laatste jaren in hoog tempo. Ze was prijswinnares op vioolconcoursen in Gorizia, Nagoya, Zürich en Warschau, waarbij haar ook tal van extra onderscheidingen werden toegekend voor haar interpretaties van werken van Bach, Stravinsky en Prokofjev. Onlangs omschreef de pers haar vioolspel als ‘sensationeel, een klasse apart'.

Prof. Yvonne Smeulers kreeg haar opleiding bij Herman Krebbers, Zakhar Bron en Shmuel Ashkenasi in Amsterdam, Zürich en Lübeck, ondersteund door beurzen uit het Petronella Andries­sen Fonds, het Ritsema van Eckfonds en het Fonds voor de Podiumkunsten. Tijdens haar studie won ze het Prinses Christina Concours en het Internationaal Vioolconcours Herman Krebbers.

Yvonne Smeulers kan bogen op een ruime ervaring als soliste. Reeds als 10-jarige debuteerde ze in het Concertgebouw in Amsterdam en ze treedt sindsdien op als soliste met orkesten zoals het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Limburgs Symfonieorkest en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, waarmee ze ook een cd opnam. Verder was ze te horen op radio en televisie in Nederland en Duitsland en gaf zij concerten in Zwitserland, Polen, Frankrijk, Tsjechië en Denemarken met o.a. de Lübecker Philharmoniker, het Sønderjylland Symfoniorkester en het Musikkollegium Winterthur. Met dit laatste orkest speelde ze in het prestigieuze KKL in Luzern Saint-Saëns' Derde Vioolconcert waarna ze direct uitgenodigd werd om in april 2009 het Vijfde Vioolconcert van Vieuxtemps uit te voeren.

Naast haar solistische activiteiten bracht ook de kamermuziek haar op tal van podia in Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Al in 1998 maakten zij haar eerste cd en in het daaropvolgende jaar werd ze onderscheiden tijdens het kamermuziekconcours van het Gubbio Festival. In september 2007 is op het label Quintone een nieuwe dubbel-cd uitgebracht: ‘135 years of Czech Composers'.

Yvonne bespeelt een viool uit 1785 van de Italiaanse bouwer Giovanni Battista Guadagnini, die haar uit Zwitserland ter beschikking wordt gesteld. Tevens is ze "Promotion Artist" bij de firma Pirastro

Download cv

Adobe Flash moet geïnstalleerd zijn om deze content te kunnen bekijken.